Adviezen in voorbereiding
Overzicht van adviezen en overige publicaties waar de Onderwijsraad momenteel aan werkt.
-
Verwacht in 2025
-
De huidige beleidsontwikkelingen rondom lerarenopleidingen roepen vragen op over de borging van de bekwaamheid van aankomende leraren en de rol die verschillende actoren hierin hebben. Wat is nodig om de bekwaamheid te borgen van leraren die hun initiële lerarenopleiding afronden?
-
In Nederland verblijven dagelijks zo’n 500 jongeren in een justitiële jeugdinrichting (JJI); vaak voor korte tijd, soms meerdere jaren. Tijdens hun verblijf in detentie volgen deze jongeren onderwijs. Dat geeft hen perspectief op een goede terugkeer in de samenleving. Betekenisvol en passend onderwijs voor deze jongeren verzorgen, is geen gemakkelijke opgave. De Onderwijsraad buigt zich over de vraag hoe het onderwijs in JJI’s beter kan en wat daarvoor nodig is.
-
De komende periode daalt naar verwachting het aantal studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Wat is er nodig om het mbo, hbo en wo overal voldoende toegankelijk te houden, te zorgen voor onderwijs van voldoende kwaliteit en voor voldoende studiekeuzevrijheid?
-
Er zijn toenemende zorgen over jongeren die opgroeien in armoede. Opgroeien in armoede brengt uiteenlopende belemmeringen met zich mee. Wat is er nodig zodat jongeren die opgroeien in armoede gelijkwaardig kunnen deelnemen aan onderwijs?
-
Naast het Nederlands worden in Nederland nog vele andere (streek)talen gebruikt. Talige diversiteit kent voordelen voor individuen en voor de samenleving, maar vormt ook een uitdaging voor het onderwijs. Hoe kan het onderwijs omgaan met talige diversiteit?
-
De afgelopen jaren zijn er steeds meer signalen dat het niet goed gaat met de mentale gezondheid van kinderen en jongeren in Nederland. Wat is in de structuur en cultuur van het onderwijs nodig om op een pedagogisch verantwoorde en gezonde manier bij te dragen aan de scholing en vorming van kinderen en jongeren?
-
Onderwijshuisvesting is een belangrijke voorwaarde om goed onderwijs te kunnen geven en ontvangen. De raad geeft in dit advies antwoord op de vraag van de minister: Wat is nodig voor goede onderwijshuisvesting in de toekomst?
-
-
Verwacht in 2026
-
Op verzoek van de minister van Onderwijs werkt de Onderwijsraad aan een verkenning over het onderwijs in Caribisch Nederland. Dit doet de raad samen met drie eilandcommissies op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
-